Oljarna Klas
Oljarna Klas se nahaja v majhni vasici Ključarovci, ki leži v osrčju Prlekije, med zelenimi ravninami, obsijanimi s »prleškim suncem«. Dobri klimatski pogoji in rodovitna zemlja nudijo odlične pogoje za uspevanje oljnih buč, kar je tudi največji razlog, da se je leta 2012 zgradila Oljarna Klas z najsodobnejšo tehnologijo za predelavo bučnih semen v bučno olje.

Oljne buče in bučno olje

Oljne buče so polne semen, zato so med Indijanci iz Južne Amerike veljale za simbol rodovitnosti ter znamenje bogastva in veselja do življenja.

V Sloveniji gojimo več sort oljnih buč za pridobivanje bučnega olja: slovensko avtohtono sorto Slovenska golica, Gleisdorfer in različne hibride (GL Opal, GL Rustikal in Beppo). Po zaslugi dobrih pridelovalcev buč iz Pomurja in Podravja dobiva naša Slovenska golica pomemben mednarodni pomen v zdravi kulinariki. Avtohtona sorta je slovenskim pridelovalcem lahko v ponos.

Za en liter bučnega olja potrebujemo od 2,5 do 3 kilograme posušenih bučnic (semen) oziroma 30 do 40 buč, težkih od pet do osem kilogramov. Na hektar je možno pridelati od 1200 do 2000 kilogramov buč, po sistemu ekološke pridelave pa le 700 kilogramov, kar pomeni, da je takšno olje precej dražje. Bučnice vsebujejo od 42 do 50 odstotkov olja. Bučnice se zmeljejo in prepražijo, nato jih je potrebno mehansko stisniti. Ostanek po stiskanju olja se imenuje pogača in se uporablja za krmljenje živali.

Bučna semena

(100 g, 170 g, 300 g)

Bučna semena imajo zelo bogato zalogo hranilnih snovi, ki so nujne za normalno delovanje organizma, tako pri ženskah kot moških.

Spadajo med semena z zelo visokim deležem selena, ki deluje antioksidativno, preprečuje vnetja in nastanek rakastih obolenj. Bučna semena so že od nekdaj uporabljali za zdravilo proti črevesnim zajedalcem, za lajšanje težav z razdražljivim mehurjem in tudi pri težavah s prostato. Vsebujejo tudi široko paleto drugih koristnih snovi, od nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E do številnih antioksidantov, ki so pomembni pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Po najnovejših raziskavah vsebujejo bučna semena rastlinske sterole, ki nas varujejo pred danes tako osovraženim slabim holesterolom.

Vsebujejo tudi skvalen, ki je dobrodošel pri ženskah, ker vzpodbuja sintezo hormona vitkosti, kateri preprečuje nalaganje maščob okrog trebuha, zavira tudi staranje in ohranja mladost. Semena ženskam okrepijo mišičje mehurja, zlasti po 40. letu starosti.

Bučna semena so zelo priljubljen dodatek v kulinariki. Dodajamo jih lahko k najrazličnejšim predjedem, juham, sirom, sladicam in pekovskemu pecivu.

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE SLOVENIJA 100 %

(1 L, 500 ml, 250 ml)

Bučno olje je slovenska kulinarična posebnost, še zlasti priljubljena na Štajerskem in v Prekmurju. Tradicionalno bučno olje je pripravljeno po klasičnem postopku. Bučna semena zmeljemo, nato jih pražimo ob mešanju na temperaturi do 90 stopinj in na koncu stisnemo. Končni produkt je gosto temno zeleno rdeče olje z značilnim orehastim okusom, ki se odlično ujema s številnimi okusi živil.

Bučno olje ima številne zdravilne lastnosti. Vsebuje veliko mineralov (magnezij, kalcij, silicij, selen, cink), vitaminov (A, B1, B2, C, D, E), beljakovin in kar 80 % nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje in so pomembni pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Sodi med redka olja, ki vsebujejo omega-3 kisline, ki lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb. Bogato je z delta-7-steroli, ki delujejo proti povečanju prostate. Vsebuje tudi snovi (skvalen), ki pripomorejo k vitkosti, zavirajo staranje in ohranjajo mladost, zato mu pravimo tudi studenec mladosti.

Bučno olje je najbolj znana avtohtona prleško-prekmurska začimba, ki jedem daje specifičen vonj in okus. Možnosti ustvarjanja v kuhinji z bučnim oljem je nešteto. Največkrat ga uporabljamo in uživamo hladno, kot dodatek solatam iz fižola, krompirja, korenčka, regrata, čebule, črne redkve, paradižnika, zelene solate, radiča, motovilca, zelja, jajc, kislega zelja, kuhane govedine in še bi lahko naštevali. Mešamo ga lahko v različne namaze s skuto in kislo smetano, zelo dobro se meša s svežimi in suhimi začimbami ter nasekljano čebulo. Oplemeniti lahko tudi najrazličnejše predjedi, juhe, kreme, sire in sladice.

Solatno olje

Mešano olje iz 80 % rafiniranega sončničnega olja in 20 % nerafiniranega bučnega olja. Solatno olje ima svetlejšo rdečerjavo barvo, nežen okus po bučnem olju in vsebuje naravni vitamin E.

Olje je primerno za pripravo vseh vrst solat, omak in prelivov.

Sončnično olje

Sončnično olje je 100 % jedilno rafinirano olje nevtralnega vonja in okusa, z visoko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin in vitamina E. Ima visoko oksidacijsko in termično stabilnost.

Olje je primerno za kuhanje, pečenje, dušenje, cvrtje ter pripravo najrazličnejših solat in hladnih jedi.

02 5858 510
info@skz-lk.si